O podjetju Valeryd

Zgodovina podjetja Valeryd sega v leto 1958, ko je podjetnik Sigge Adolfsson iz mesta Vedum za pomoč zaprosil dva brata, Bernta in Per-Owa Larssona iz mesta Larv. Potreboval je prikolico, ki bi jo lahko vlekel s svojim avtomobilom. Želel je lahko prikolico, s katero bi si poenostavil življenje, saj je dnevno potoval in obiskoval kmetije, kjer je ponujal svoje izdelke.

V tem času sta imela brata Larsson svojo delavnico in že kar nekaj izkušenj pri preoblikovanju kamionskih priklopnikov v prikolice, ki jih lahko vleče traktor. Sprejela sta izziv, ki jima ga je zastavil Sigge Adolfsson, in v svoji delavnici zelo hitro izdelala prvo lahko prikolico brez zavor. Izkazalo se je, da je povpraševanje po tovrstnih prikolicah zelo veliko, zato se je dejavnost bratov Larsson tako razširila, da so morali svojo delavnico preseliti na novo lokacijo.

Odločila sta se za selitev v kraj Valeberg, ki se nahaja šest kilometrov od mesta Larv v bližini Ryda. Brata sta novo podjetje poimenovala po novi lokaciji – ValeRydssläp (prikolice ValeRyd). V nekaj letih je proizvodnja prikolic prerasla v masovno, zato sta dodatno razširila ponudbo in začela proizvajati tudi prikolice za prevoz avtomobilov, ladij in konjev. Leta 1967 so v tovarni izdelali prvo konjsko prikolico z okvirjem. V 60., 70. in 80. letih je dejavnost bratov Larsson in podjetja Valeryd še naprej rasla. Do leta 1991 je proizvodno linijo podjetja Valeryd zapustilo več kot 10.000 prikolic, številne izmed njih pa so še danes v uporabi.

Magnus Larsson, lastnik skupine Valeryd Group in sin enega od ustanoviteljev, Per-Owe Larssona, je odraščal le 200 metrov od tovarne. O tem je povedal naslednje:
»Imam veliko spominov na proizvodnjo, varjenje, sestavljanje in zaključevanje. Spominjam se predvsem zelenih prikolic z močnimi varjenimi jeklenimi ogrodji ter lesenim dnom in stranicami. V proizvodnji sem začel delati dokaj zgodaj, ko sem bil star deset let. Prejel sem po eno krono za vsako pnevmatiko, ki sem jo pritrdil na platišče in jo napihnil. S pomočjo enostavnega ročnega orodja mi je uspelo namestiti 30 pnevmatik na uro in zaslužiti celih 30 kron. Tako sem se že zelo zgodaj naučil, da se splača trdo delati.«

Vsaka generacija pusti na delovanju družinskega podjetja svoj pečat. Magnus Larsson je hitro ugotovil, da je na trgu izjemno povpraševanje po rezervnih delih za lahke prikolice. Podjetje Valeryd je razvilo konceptni sistem, ki skuša zadovoljiti to povpraševanje.

Leta 2018 bo podjetje Valeryd praznovalo svojo 60. obletnico.

Valeryd deluje v naslednjih državah in jezikih